Επίδειξη αυταρχισμού από την ουκρανική Δικαιοσύνη. Η γενική εισαγγελία ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου καταλόγους με τα ονόματα των φοιτητών που ενδεχομένως έλαβαν μέρος στις φιλοευρωπαϊκές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ukra'i'nska Pravda.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γενική εισαγγελία ζήτησε «κατεπειγόντως» τα ονόματα φοιτητών και καθηγητών που ήταν απόντες από τα μαθήματα ανάμεσα στις 29 Νοεμβρίου και τις 2 Δεκεμβρίου, τα ονόματα εκείνων που παρακίνησαν τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ζητεί να ενημερωθεί για το «αν ελήφθησαν μέτρα απαγόρευσης της συμμετοχής των φοιτητών στις δαιδηλώσεις και ποια ήταν αυτά».

Η εφημερίδα δημοσιεύει για τη στήριξη του ρεπορτάζ και το σχετικό φαξ που έλαβε το Πανεπιστήμιο του Κιέβου από τη γενική εισαγγελία.

Στην ιστοσελίδα της γενικής εισαγγελίας, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα αναφέρει σε ανακοίνωσή του «πληθώρα περιπτώσεων παραβίασης του νόμου» κατά τις διαδηλώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα "την κατάληψη του δημαρχείου και της έδρας των συνδικάτων, την πολιορκία της έδρας της κυβέρνησης, τις προτροπές για επίθεση κατά των γραφείων της προεδρίας και τον αποκλεισμό των δρόμων".

«Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με ειρηνικές διαδηλώσεις. Πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο και επισείουν ποινές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.