Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο της Λιβύης, η ανώτατη πολιτική αρχή της χώρας, ψήφισε σήμερα να γίνει η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, η βάση της νομοθεσίας και των κρατικών θεσμών της χώρας, μια απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα, το ποινικό και οικονομικό δίκαιο.

«Ο ισλαμικός νόμος είναι η πηγή της νομοθεσίας στη Λιβύη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο μετά την ψηφοφορία.

Οι άμεσες επιπτώσεις της απόφασης αυτής δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρες, όμως μια ειδική επιτροπή πρόκειται να εξετάσει όλους τους υπάρχοντες νόμους για να διασφαλίσει ότι συμφωνούν με τη σαρία.

Το Κογκρέσο αυτό είχε αρχική αποστολή να οδηγήσει τη χώρα, μέσα σε 18 μήνες, σε γενικές εκλογές αφού προηγουμένως συνέτασσε ένα Σύνταγμα που θα προσδιόριζε τη φύση του πολιτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό το οποίο καθορίσθηκε με μια «συνταγματική δήλωση», ένα είδος προσωρινού Συντάγματος που συντάχθηκε από τους αντάρτες, η θητεία του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο. 

TAGS