Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε ότι εννέα Σερβοβόσνιοι, πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, μεταξύ αυτών και διοικητές, συνελήφθησαν την Τετάρτη στις πόλεις Μπάνια Λούκα, Κότορ Βάρος και Μπίλιετσα, με την υποψία της συμμετοχής τους σε εγκλήματα πολέμου κατά Κροατών και Μουσουλμάνων πολιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1992-1995).

Οι επτά συνελήφθησαν στην Μπάνια Λούκα και το Κότορ Βάρος και είναι ύποπτοι για ευρείας κλίμακας και συστηματικές επιθέσεις κατά Κροατών και Μουσουλμάνων και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που φέρεται να διαπράχθηκαν τον Μάιο του 1992.

Οι ύποπτοι φέρονται να συμμετείχαν σε μαζικές απελάσεις Μουσουλμάνων και Κροατών. Βάσει του κατηγορητηρίου, αφού απευλαύνονταν, τα θύματα κρατούνται παράνομα στο Κότορ Βάρος, όπου υπόκεινταν σε βασανισμό και διάφορες άλλες μορφές κακομεταχείρισης και αρκετές φορές δολοφονούνταν.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού στο Κότορ Βάρος το 1992 ήταν Κροάτες και Μουσουλμάνοι. Στην αρχή του πολέμου, σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής ξεκινώντας μια μαζική εκστρατεία εθνοκάθαρσης, δολοφονιών και λεηλασιών. Μετά τον πόλεμο, η πόλη παρέμεινε υπό τη δικαιοδοσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και μόνο λίγοι Κροάτες και Μουσουλμάνοι έχουν επιστρέψει έκτοτε στα σπίτια τους.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες φέρονται ως υπεύθυνοι δολοφονιών, παράνομων κρατήσεων, απελάσεων και κακομεταχείρισης Μουσουλμάνων και Κροατών από την πόλη Μπίλιετσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.