Για τις «δυσκολίες» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, για την ανανέωση του κυβερνητικού τους συνασπισμού στον οποίο βρίσκονταν τα τελευταία πέντε χρόνια, ενημέρωσε σήμερα τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και μέχρι τώρα αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπίντελεγκερ μετά τη συνάντηση, ανέφερε στον Αυστριακό πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους κατά την άποψή του δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, μιλώντας μεταξύ άλλων για το έλλειμμα των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να αντιμετωπιστεί, για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί κατά την άποψή του κινητικότητα από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου (σ.σ. των Σοσιαλδημοκρατών), αλλά και την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί στη διοικητική μεταρρύθμιση, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη ομοσπονδία και στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του πως θα πρέπει να δοθεί βάρος στο περιεχόμενο και όχι στον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, που δεν προσδιορίστηκε κατά τη συνομιλία του με τον κ. Φίσερ, ο οποίος από την πλευρά του, του ανακοίνωσε πως θα δεχθεί προς ενημέρωση και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και νικητή των πρόσφατων εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, τον μέχρι τώρα καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος τόνισε στις δηλώσεις του πως δεν πρόκειται για «παιχνίδι» –κάτι που κατηγορήθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες ότι «παίζει» ο ίδιος– αλλά για μια «σοβαρή κατάσταση», ενώ ερωτηθείς περί ενδεχόμενης εναλλακτικής στη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού», διαβεβαίωσε πως δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις αλλά εργάζεται για μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, που, όμως, αν δεν επιτευχθεί δεν θα υπάρξει συνασπισμός τους.

Μόλις χθες, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, είχε ζητήσει από το Λαϊκό Κόμμα να σταματήσει με τις εμπάθειες και τα «παιχνίδια» της διαπραγματευτικής του τακτικής, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε μια σταθερή κυβέρνηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, και μια μεταξύ τους συμφωνία είναι εφικτή πριν από τα Χριστούγεννα.

Επικρίνοντας την επαναλαμβανόμενη θέση από τον κ. Σπίντελεγκερ πως οι πιθανότητες για μια νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος είναι 50 - 50, ο κ. Χόιπλ κατήγγειλε πως κατά αυτή τη λογική οι δεύτερες πιθανότητες φαίνεται να αφορούν ένα συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με το (ακροδεξιό/εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων (κατά το πρότυπο του κυβερνητικού συνασπισμού τους στο διάστημα 2000-2006) και με τους βουλευτές που έχουν εγκαταλείψει τα «απομεινάρια» της Ομάδας Στρόναχ, του νεόκοπου κόμματος του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Αυστριακός πρόεδρος Φίσερ είχε ζητήσει τη Δευτέρα να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων, ώστε σε κάθε περίπτωση να σχηματιστεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η νέα κυβέρνηση στην Αυστρία.

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με αρκετή μυστικότητα σε οκτώ ομάδες εργασίας και στις υποομάδες τους, είχαν περάσει την περασμένη εβδομάδα σε μια εντατική φάση ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Βέρνερ Φάιμαν και Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για μια ώθηση και ολοκλήρωση τους, δεν φαίνεται να καρποφόρησαν.