Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Κόσοβο άλλαξε εν μέρει τον πολιτικό χάρτη και απέδειξε ότι οι πολίτες ψήφισαν όχι με κομματικά κριτήρια αλλά με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτή τη συμπεριφορά "πολιτική ωριμότητα" του εκλογικού σώματος που απορρίπτει τον αόριστο πολιτικό λόγο, τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πολιτικού κατεστημένου και επιζητά άμεσα λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα στις τοπικές κοινότητες.

Τα μεγάλα λόγια, οι φαντασμαγορικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των μεγάλων κομμάτων δεν επηρεάζουν πλέον την κοινή γνώμη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, σημειώνουν.

Ο πολιτικός αναλυτής Αρντιάν Ατιφάι, από το Κόσοβο, επισημαίνει ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια προειδοποίηση του λαού που δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία που ακολουθείται, ζητά αλλαγές προσώπων στην πολιτική σκηνή και περισσότερες αρμοδιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση". 

Ένας άλλος αναλυτής, ο Ιλίρ Ντέντα, επισημαίνει ότι πρόκειται για ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου, όπου η ποιοτική αξία των υποψηφίων αποτέλεσε κριτήριο και όχι η κομματική τους ταυτότητα. Έτσι, συνέβη να χάσουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα όλες τις μεγάλες πόλεις. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι έχασε τους δήμους των πόλεων Μιτρόβιτσα, Γνίλανε, Λίπλιαν, Ουρόσεβατς, η Δημοκρατική Ένωση έχασε την Πρίστινα και η Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο, του Ραμούς Χραντινάι απώλεσε την εξουσία στους δήμους Πετς και Τζάκοβιτσα.

Στον αντίποδα, κερδισμένα βγήκαν τα αποκαλούμενα μικρά κόμματα, πρωτίστως η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο του επιχειρηματία Μπετζέτ Πατσόλι που κατέλαβε την εξουσία στους Δήμους Μιτρόβιτσα και Τζάκοβιτσα και η πολιτική παράταξη "Αυτοδιάθεση", που νίκησε στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Η νίκη του υποψηφίου του συνδυασμού "Αυτοδιάθεση" Σπέντα Αχμέτι αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών, με δεδομένο ότι η Πρίστινα, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ήταν το προπύργιο της Δημοκρατική Ένωσης, του κόμματος που ίδρυσε ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. 

Από την άλλη πλευρά, η "Αυτοδιάθεση", με τις ακραίες πολιτικές απόψεις που πρεσβεύει, όπως η αποχώρηση όλων των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, η διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους Σέρβους και η επιβολή με τη βία της κυριαρχίας στις περιοχές, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, δεν μπορεί να αποτελέσει συνέταιρο της Δύσης ή συνομιλητή των Σέρβων στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Καθησυχαστικά λειτουργεί το γεγονός ότι πρόκειται για δημοτικές εκλογές και η "Αυτοδιάθεση" δεν θα έχει λόγο στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Είναι ενθαρρυντικό, επίσης, ότι ο νέος δήμαρχος της Πρίστινας, ο Σπέντα Αχμέτι, ανήκει στα μετριοπαθή στελέχη της "Αυτοδιάθεσης", με σπουδές στο Χάρβαρντ και ήπιο πολιτικό λόγο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των πολιτών στην πρωτεύουσα αποφεύγοντας να δώσει βήμα στα ακραία στελέχη του κόμματός του- ακόμη και στον πρόεδρο Άλμπιν Κούρτι.

Οι αναλυτές στην Πρίστινα επισημαίνουν ότι ο λαός στην πρωτεύουσα ψήφισε προσωπικότητα και όχι πολιτική παράταξη και εκτιμούν ότι, εάν δεν είχε αποστασιοποιηθεί ο Αχμέτι από τις ακρότητες που εκφράζουν οι σκληροπυρηνικοί του Κούρτι, δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές.

Οι αναλύσεις, βέβαια, φτάνουν και στο σημείο να μιλούν για αλλαγή της πολιτικής του κινήματος "Αυτοδιάθεση", με την υιοθέτηση ηπιότερης στάσης στα εθνικά ζητήματα ώστε να διεκδικήσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Σπέντα Αχμέτι, ως εκφραστής της μετριοπαθούς τάσης, ενδέχεται, στο άμεσο μέλλον, να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο εντός του κινήματος αλλά και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου.