Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι κλήθηκε σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών από όλες τις παρατάξεις για διάφορα σημαντικά οικονομικά θέματα.

Η ουσιαστική ερώτηση, ωστόσο, ήταν μια και μοναδική: πότε, πώς και με τι πόρους θα γίνει «επανεκκίνηση» της βουλγαρικής οικονομίας, η οποία είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος;

Ο κ. Ορεσάρσκι ανέφερε ότι εδώ και δύο δεκαετίες άκρατου νεοφιλελευθερισμού οι δημόσιες βιομηχανίες στη χώρα είτε κλείνουν, είτε πτωχεύουν, είτε ξεπουλιούνται. Ο ίδιος αναρωτήθηκε, μήπως έχει έρθει η ώρα να ξανανοίξει η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βουλγαρίας «Κρεμίκοφτσι» ανατολικά της Σόφιας; Επενδυτικό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της χαλυβουργίας υπάρχει, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου του κόμματος «Ατάκα» Πάβελ Σόποφ.

Σε ερώτηση άλλου βουλευτή του συγκεκριμένου κόμματος αναφορικά με την πρόταση η Βουλγαρία να αρχίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» (την οποία διέκοψε η προηγούμενη κυβέρνηση) ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορεί να πει απολύτως τίποτα για το «άκρως περίπλοκο αυτό σχέδιο, για τη διακοπή του οποίου υπάρχει και ρητή απόφαση της Βουλής».

Οι πρώην υπουργοί Οικονομίας Ντελιάν Ντόμπρεφ και Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ στην κυβέρνηση της (νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης) GERB ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να πει την άποψή του για την πρόταση να επιβληθεί τέλος 20% στις ανεμογεννήτριες και στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Στην περίπτωση έγκρισης του σχετικού μέτρου στην τρέχουσα συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας για το 2014 (σε δεύτερη ανάγνωση), οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν για την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας, απάντησε ο κ. Ορεσάρσκι.