Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την προέλαση των αντικαθεστωτικών σε υποχώρηση, καθώς τους εκδιώκουν από στρατηγικές πόλεις της Λιβύης.Οι δυνάμεις  που παραμένουν πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχηρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας.

 Έτσι ενώ οι εξεγερμένοι της Λιβύης για εβδομάδες κατακτούσαν την μία πόλη μετά την άλλη και μόνο η Τρίπολη, είχε παραμείνει υπό τον έλεγχο του Καντάφι, τώρα χάνουν έδαφος καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι καλύτερα εξοπλισμένες και εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα των βομβαρδισμών, με αεροσκάφη και πυροβολικό.

 Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποχωρήσει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ρας Λανούφ, το βασικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου, μετά από σφοδρές συγκρούσεις και νωρίτερα εγκατέλειψαν την Μπρέγκα.

Στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι γιόρτασαν σήμερα τη νίκη τους επί των ανταρτών και την ανακατάκτηση των πόλεων Μπεν Τζαουάντ και Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπου τις τελευταίες ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες.

Στο Ρας Λανούφ, το δυτικότερο προπύργιο των εξεγερμένων, οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος γιόρτασαν ανάμεσα στα συντρίμμια, μπροστά στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε να επισκεφθούν την περιοχή.

Οι στρατιώτες κρατούσαν φωτογραφίες του συνταγματάρχη Καντάφι και φώναζαν συνθήματα υπέρ του καθεστώτος. Στους διάτρητους από τις σφαίρες τοίχους των κτηρίων και των σπιτιών τα αντικυβερνητικά συνθήματα καλύφθηκαν από μπογιά και μόνο ένα, που έγραφε "Ο Καντάφι είναι τρελός" ξέφυγε από την προσοχή των φιλοκυβερνητικών.

Στο δρόμο από το Μπεν Τζαουάντ προς το Ρας Λανούφ, σκόρπιες, άδειες φυσιγγιοθήκες μαρτυρούσαν τις σφοδρές μάχες που δίνονταν στις δύο αυτές περιοχές.Ένα διυλιστήριο στο Ρας Λανούφ εξακολουθεί να φλέγεται μετά την αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε την Παρασκευή.

 Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι δυνάμεις του Καντάφι παίρνουν θέσεις γύρω από την πόλη Βεγγάζη, η οποία θεωρείται το στρατηγείο των εξεγερμένων.

Επίσης ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Ιταλίας και την απείλησε με οικονομικά αντίποινα αν "προδώσει" το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εμπορικός εταίρος, όπως δήλωσε σε συνεντέυξεις του σε εφημερίδες.

"Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι ακόμα και λυπημένοι από τη στάση σας διότι είστε ο πρώτος εταίρος της Λιβύης παγκοσμίως", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Republica.

"Ο Μπερλουσκόνι είναι φίλος μας. Είμαστε γείτονες, φίλοι. Μπορούσαμε να το περιμένουμε (την προδοσία) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, αλλά όχι από την Ιταλία", πρόσθεσε.

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι επεσήμανε εξάλλου ότι "οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσοι και οι Νοτιοαφρικανοί υποστηρίζουν" το καθεστώς, ενώ πρότεινε στην Ιταλία να "προσέξει" διότι "αν προδώσεις τον εταίρο σου, πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει;".

"Το μήνυμα προς την Ιταλία είναι πολύ απλό: ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος και σύντομα θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα κανονίσουμε τους λογαριασμούς μας με όλο τον κόσμο. Θα είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσουμε την Ιταλία με την Κίνα ή τη Ρωσία", προειδοποίησε.

Αν και ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη και την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών παραγωγής αερίου και πετρελαίου, προειδοποίησε τη Ρώμη για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών.

"Ξέρετε τί θα γίνει αν οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας; Θα είστε τα πρώτα θύματα, θα έχετε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες θα φύγουν από τις ακτές της Τρίπολης προς τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία".

"Θα είναι εφιάλτης για την Ιταλία, ξυπνήστε!", υπογράμμισε.