Η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού των 8,9 βαθμών και του φονικού τσουνάμι, το οποίο ακολούθησε και έπληξε τις ακτές της χώρας την Παρασκευή.

Μία εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο έκανε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC News: "Η Βρετανία διαθέτει ικανότητες και ειδίκευση σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, μόλις παρείχαμε βοήθεια στη Νέα Ζηλανδία μετά το σεισμό που την έπληξε".

"Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε", πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο ΟΗΕ στέλνει σήμερα 9 ειδικούς στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία της χώρας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.

"Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.