Μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική αγορά στην Καμπάλα σήμερα, πυροδοτώντας συγκρούσεις μεταξύ εμπόρων και ανδρών της αστυνομίας, οι οποίοι έκαναν χρήση πραγματικών πυρών, αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα παρέλυσε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ουγκάντας, καθώς οι ταραχές εξαπλώνονταν και σε άλλα σημεία.

Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντας ανακοίνωσε ότι στελέχη του παρείχαν φροντίδες σε 81 τραυματίες, οι 28 εκ των οποίων διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα. Ορισμένοι είχαν τραύματα από σφαίρες.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Κάποιοι εξαγριωμένοι έμποροι, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δήλωσαν ότι έχασαν όλα τους τα εμπορεύματα στις φλόγες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές στη συγκεκριμένη αγορά. Πολλοί από τους εμπόρους εξέφρασαν την οργή τους και εκτόξευσαν ύβρεις προς την αστυνομία κατηγορώντας την πυροσβεστική ότι ανταποκρίθηκε πολύ αργά στην πυρκαγιά αν και τα κεντρικά της βρίσκονται λίγα μέτρα μακρύτερα.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, υπήρξαν συλλήψεις.

Η αστυνομία στην Ουγκάντα συχνά κάνει χρήση βαρέος οπλισμού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.