Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα εκτενώς τα μέλη των ομάδων εργασίας για το Κυπριακό.

Πρόκειται για τις επτά ομάδες οι οποίες θα βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση τον Ελληνοκύπριο Ανδρέα Μαυρογιάννη: Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών, Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εδαφικού, Περιουσιακού, Οικονομίας, Ασφάλειας και Ιθαγένειας/Ασύλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη τους για τις ως σήμερα εξελίξεις και ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής του στην παρούσα φάση προεργασίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι άξονες αυτοί είναι:

-Ο διορισμός συνομιλητή και η σημασία που έχει ο ρόλος του σε συνδυασμό με την αποδοχή επίσκεψής του στην Άγκυρα.

-Η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από τις θετικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με εκπεφρασμένη τη θέση Μπαρόζο ότι η Ένωση θα εμπλακεί ενεργότερα αφότου αρχίσουν οι συνομιλίες.

-Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία προεξάρχουσα θέση κατέχει η πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις θέσεις και τις προτάσεις του στο θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί θετικό παράδειγμα των μέτρων εμπιστοσύνης η συμφωνία ενοποίησης μεταξύ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της τουρκοκυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

-Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για έκδοση κοινής διακήρυξης σχετικά με τις βασικές αρχές για το Κυπριακό.