Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με τη δημιουργία Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή.

Απευθυνόμενος σε αμερικανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο, ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό, τι συμβαίνει στην περιοχή, επειδή «είναι γεγονός» πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ασία.

Η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας σε μια περιοχή στην οποία υπάγονται αμφισβητούμενα νησιά προκάλεσε διαμαρτυρίες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Το θέμα κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη στο Τόκιο. Την Πέμπτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στη Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στον aμερικανό αντιπρόεδρo ότι η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η κινεζική πλευρά επανέλαβε τη στάση της, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή της Κίνας είναι σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους και πρακτικές και ότι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να λάβει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και να το σεβαστεί», είπε σε σύντομη δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χονγκ Λέι.