Η Σουηδία υπήρξε σημαντικός συνεργάτης των ΗΠΑ στην κατασκοπεία της Ρωσίας και της ηγεσίας της, μετέδωσε σήμερα η σουηδική τηλεόραση, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

Νωρίτερα φέτος, ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν διοχέτευσε στα μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κατασκοπείας από την NSA, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες.

Η σουηδική τηλεόραση επικαλέσθηκε ένα έγγραφο που φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου του φετινού έτους σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία FRA που παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, βοήθησε να παρασχεθούν στις ΗΠΑ πληροφορίες σχετικά με τη Ρωσία.

"Η FRA προσέφερε στην NSA ... μια μοναδική συλλογή σχετικά με υψηλής προτεραιότητας ρωσικούς στόχους, όπως η ηγεσία, τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα", αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση.

Η FRA αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

"Έχουμε γενικά διεθνή συνεργασία με πολλές χώρες, κάτι που υποστηρίζεται από τη σουηδική νομοθεσία, αλλά δεν σχολιάζουμε με ποιες συνεργαζόμαστε", δήλωσε η Άννι Μπολένιους, επικεφαλής επικοινωνίας της FRA.

Σύμφωνα με ένα χωριστό έγγραφο, ελέχθη σε υψηλόβαθμούς εργαζομένους της NSA να "ευχαριστήσουν τη Σουηδία για τη συνεχιζόμενη δουλειά της πάνω στο ρωσικό στόχο και να υπογραμμίσουν τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει η FRA ως κορυφαίος εταίρος στην επεξεργασία του ρωσικού στόχου, περιλαμβανομένης της ρωσικής ηγεσίας και της αντικατασκοπείας".

Η σουηδική τηλεόραση ανέφερε πως πήρε τα έγγραφα από τον Γκλεν Γρίνγουολντ, το δημοσιογράφο που ενημέρωσε τον κόσμο για τις διαρροές του Σνόουντεν.