Αιγύπτιος εισαγγελέας παράπεμψε σήμερα σε δίκη τον κορυφαίο πολιτικό ακτιβιστή Άχμεντ Μαχέρ κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι διαδήλωσε χωρίς άδεια, έκανε γνωστό ένας δικαστικός αξιωματούχος.

Είναι η πρώτη περίπτωση ακτιβιστή σε βάρος του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες βάσει των διατάξεων ενός νέου νόμου που επικρίνεται ότι καταπνίγει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Ο εισαγγελέας Ουάιλ Σιμπλ δήλωσε πως ο Μαχέρ αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες, όπως για επίθεση εναντίον αστυνομικών και "αντίσταση στις αρχές".

Έρευνες διεξάγονται σε βάρος άλλων δύο ακτιβιστών στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης και παραπέμπονται επίσης σε δίκη για επίθεση σε αστυνομικούς και αντίσταση στις αρχές. Ο Σιμπλ είχε δηλώσει νωρίτερα πως και οι τρεις κατηγορούνται ότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια.

Ο Μαχέρ είναι ο ιδρυτής του κινήματος της 6ης Απριλίου που βοήθησε στο να ξεσπάσει η ιστορική εξέγερση του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι άλλοι δύο ακτιβιστές είναι ο Άχμεντ Ντούμα και ο Μοχάμεντ Αντέλ.

Ο Ντούμα, ένας από τους γνωστότερους στην Αίγυπτο ακτιβιστές υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, συνελήφθη την Τρίτη, ενώ ο Μαχέρ είχε παραδοθεί στη δικαιοσύνη το περασμένο Σάββατο. Ο Μοχάμεντ Αντέλ θα δικαστεί μαζί τους ερήμην.