Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για την πολύνεκρη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με στόχο το υπουργείο Άμυνας, το οποίο νωρίτερα επισκέφθηκε, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα από μία αυτοκινητοπομπή που εκινείτο γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται το υπουργείο και τον Χάντι να μιλάει με αξιωματούχος σε έναν χώρο που φαίνεται ότι είναι αίθουσα επιχειρήσεων.

Ο Χάντι ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας έρευνας για τις συνθήκες της επίθεσης και ενημέρωση εντός 24 ωρών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Έξι γιατροί, εκ των οποίων τρεις ξένοι –ένας από τη Βενεζουέλα και δύο από τις Φιλιππίνες– βρίσκονται μεταξύ των περίπου 40 νεκρών από τη σημερινή επίθεση ενόπλων στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί όταν καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του παραβιάζοντας την πύλη του υπουργείου Άμυνας στη Σαναά και οι συνεργοί του άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων του υπουργείου, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο. Στόχος της επίθεσης ήταν το στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου.

Πέντε ασθενείς, εκ των οποίων ένας δικαστής, έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ένας από τους αδελφούς του προέδρου Χάντι, ο 90χρονος Άχμεντ, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο που δέχτηκε επίθεση, μεταφέρθηκε σε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το αυτοκίνητο εξερράγη στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται στη συνοικία Μπαμπ αλ Γιαμάν, στην είσοδο της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται και η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, αρχικά οι ένοπλοι κατέλαβαν το νοσοκομείο, αλλά στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Barakish ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση για δωρεά αίματος.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων του υπουργείου.