Εκατοντάδες υπάλληλοι μουσείων στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων και αυτοί από το Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας και το Παλάτσο Βέκιο της Φλωρεντίας κατήλθαν σήμερα σε συμβολική διαμαρτυρία για τις περικοπές του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό.

 

"Έχουμε έναν και μόνο στόχο: να τερματίσουμε την προσπάθεια διάλυσης του πολιτισμού", δήλωσε στον τύπο η Σοφία Μπόσκο, του ONG Fai, που ειδικεύεται στην προστασία της φύσης και της τέχνης και ήταν συνδιαοργανωτής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας μαζί με την οργάνωση Federculture.

Τα περισσότερα μουσεία άνοιξαν σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση από το προκαθορισμένο ωράριο τους ενώ κάποια άλλα επέλεξαν διαφορετικούς τρόπους διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα στην Μπολόνια, στην βορειοανατολική Ιταλία, το μουσείο μοντέρνας τέχνης Mambo κάλυψε με λευκά σεντόνια τα εκθέματα και κάποια μουσεία έμειναν τελείως κλειστά.

Η κυβέρνηση προέβλεψε 280 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στον προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια για τον πολιτισμό εκ των οποίων τα 58 εκατομμύρια ευρώ για το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, τα θέατρα, τα ιστορικά πάρκα και τους αρχαιολογικούς χώρους των πλέον τουριστικών πόλεων (Φλωρεντίας, Ρώμης, Βενετίας) μετείχαν στη σημερινή διαμαρτυρία.