Η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα για την Αλβανία του Κροάτη ευρωβουλευτή και εισηγητή για την Αλβανία Νίκολα Βούλιανιτς, το οποίο προτείνει τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Από τους 50 παρόντες, 49 ψήφισαν υπέρ και ένας απείχε. Το ψήφισμα θα προτείνει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στα μέσα του Δεκεμβρίου, να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Αλβανία προς την επίτευξη των στόχων της ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται δε, ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τις αλβανικές αρχές, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς καθώς και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ συνεχάρη την πρώην πλειοψηφία για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, για την αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών της 23ης Ιουνίου τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Στηρίζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ψήφισμα «καλεί το Συμβούλιο να αναγνωρίσει την πρόοδο της Αλβανίας, δίνοντάς της το καθεστώς υποψήφιας χώρας».