Η Σερβία καθυστερεί την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα να συναντηθεί με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενόψει της διμερούς συνάντησής του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, είπε ότι οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα στο Κόσοβο, ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τη συμφωνία της 19ης Απριλίου και ότι τις προσέδωσαν πλήρη νομιμότητα.

"Ελπίζω σύντομα να συναντηθώ με τους νεοκλεγείς δημάρχους προς όφελος όλων των πολιτών του Κοσόβου" είπε ο κ. Θάτσι και επανέλαβε δήλωσή του ότι η μελλοντική ένωση σερβικών δήμων δεν θα έχει αρμοδιότητες περισσότερες από εκείνες μη κυβερνητικών οργανώσεων.  

"Θα είναι σαν την ένωση δήμων του Κοσόβου, που ήδη υπάρχει. Θα είναι μία μορφή εθελοντικής συμμετοχής υπό το σχήμα ΜΚΟ" ανέφερε.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Θάτσι θα ακολουθήσει η συνάντηση της κ. Άστον με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και μετά ο διάλογος θα συνεχιστεί σε τριμερές επίπεδο.

Κεντρικά θέματα του σημερινού γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας είναι η ένωση σερβικών δήμων στο Κόσοβο, η δικαιοσύνη και η αστυνομία.

Η συνάντηση διεξάγεται ενόψει της έκθεσης για το διάλογο που θα συντάξει η Κάθριν Άστον και της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, στην οποία θα δοθεί η τελική γνώμη για την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης Σερβίας-ΕΕ που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.