Το πράσινο φως για την ένταξη  στην αφρικανική ειρηνευτική δύναμη των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα. 

Παράλληλα ο ΟΗΕ έδωσε την άδεια στις γαλλικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Περίπου το 10% των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων της αφρικανικής χώρας έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι 250 γάλλοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί ήδη σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία εμπλέκεται στρατιωτικά για δεύτερη φορά σε πρώην αποικία της μέσα σε ένα χρόνο έπειτα και από την επέμβαση στο Μάλι τον περασμένο Ιανουάριο, για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών.  

Χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας

Την ίδια ώρα χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα  της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπαγκουί,αφού λόγω των βίαιων συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 105 άτομα.

Ο ανταποκριτής του Reuters  καταμέτρησε συνολικά 53 πτώματα σε τέμενος στην συνοικία ΠΚ5 του Μπαγκουί.

Την ίδια ώρα ο Σαμιέλ Χανριόν, ο οποίος εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) στο κοινοτικό νοσοκομείο του Μπαγκουί, δήλωσε ότι άλλα 52 πτώματα βρίσκονται στο νεκροτομείο της πόλης.

Παράλληλα ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν ότι σχεδόν 80 πτώματα βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Μπαγκουί, πολλά από τα οποία κείτονται τώρα στο τέμενος αυτό της συνοικίας ΠΚ5, ενώ άλλα εξακολουθούν να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο τέμενος της συνοικίας ΠΚ5, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι από πενήντα σοροί έχουν τοποθετηθεί στον χώρο προσευχής και στην εσωτερική αυλή του τεμένους. Αυτές φέρουν τραύματα από σφαίρες και μαχαίρια. Στους γειτονικούς δρόμους, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησαν άλλα 25 εγκαταλελειμμένα πτώματα.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.