Ένας νόμος περί κρατικών απορρήτων ο οποίος καθιστά αυστηρότερες τις ποινές για την διαρροή τους πλησίασε άλλο ένα βήμα στο να γίνει νόμος σήμερα, όταν τα κόμματα της συμπολίτευσης πίεσαν και ανάγκασαν μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να τον εγκρίνει, εν μέσω των ανησυχιών και των διαμαρτυριών ότι θα φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και θα συμβάλλει στη συγκάλυψη παραπτωμάτων και αδικημάτων αξιωματούχων.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να επιτύχει την κύρωση αυτού του νόμου συμπίπτει με την συζήτηση η οποία διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο μετά την διαρροή ενός μεγάλου όγκου απόρρητων εγγράφων από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την εκτεταμένη κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες αλλά και τις διαρροές δεκάδων χιλιάδων εγγράφων με ευαίσθητα στοιχεία από έναν Αμερικανό στρατιώτη στον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο Άμπε λέει ότι ο νόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του νέου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας. Είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι απαραίτητο προκειμένου σύμμαχοι-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, να μοιράζονται με το Τόκιο σημαντικές πληροφορίες.

Μέσα ενημέρωσης, εκδότες, νομικοί και ακόμη και καλλιτέχνες έχουν καταγγείλει με έντονο τρόπο το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο περιέχει διατάξεις οι οποίες επεκτείνουν σημαντικά τον ορισμό των κρατικών μυστικών και για ορισμένους απηχεί το σκληρό κι αυταρχικό καθεστώς στην Ιαπωνία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτός είναι ο τρόπος που αρχίζει η κυριαρχία του τρόμου!», φώναξε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Χιροκάζου Σίμπα, όταν ένα μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Άμπε διέκοψε την διαδικασία της υποβολής ερωτήσεων και απαίτησε να αρχίσει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Άνω Βουλής.

Οι εξοργισμένοι αντίπαλοι του νόμου περικύκλωσαν τον πρόεδρο της επιτροπής διαμαρτυρόμενοι έντονα για το γεγονός ότι απαίτησε να αρχίσει η ψηφοφορία, με τον έναν να ανεβοκατεβάζει έγγραφα μπροστά στο πρόσωπό του.

Ο Άμπε θέλει το νομοσχέδιο αυτό να έχει εγκριθεί πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, την Παρασκευή. Τα κόμματα της συμπολίτευσης κλίνουν προς το να οργανώσουν μια ψηφοφορία στην ολομέλεια της Άνω Βουλής, όπου διαθέτουν ευρεία πλειοψηφία, αργότερα σήμερα ή αύριο το αργότερο, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ. Το νομοθέτημα έχει ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή.

Βάσει του νόμου, οι δημόσιοι λειτουργοί και πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά θα αντιμετωπίζουν στο εξής ποινές κάθειρξης ως και 10 ετών εάν τα «διαρρέσουν», δηλαδή τα αποκαλύψουν έστω έμμεσα. Οι δημοσιογράφοι ή πρόσωπα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση καταδίκης τους για την ενθάρρυνση τέτοιων διαρροών θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως και πέντε ετών εάν χρησιμοποιούν «ανάρμοστα» μέσα για να αποσπούν απόρρητες πληροφορίες.

«Νομίζω ότι διεξαγάγαμε έναν εξαντλητικό διάλογο», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιοσιχίντε Σούγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εάν εξηγήσουμε προσεκτικά (τις διατάξεις του νόμου), οι ανησυχίες του κοινού θα καθησυχαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όμως οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι οι εισηγητές του δεν έπεισαν και δεν ήραν τις ανησυχίες σχετικά με τους μηχανισμούς εποπτείας και την ανεξάρτητη εξέταση των θεμάτων που άπτονται των απορρήτων του κράτους.

«Μπορώ πλέον να πω μετά βεβαιότητας ότι το νομοσχέδιο αυτό δημιουργήθηκε από γραφειοκράτες, για γραφειοκράτες, ώστε να αποκρύπτονται τα μυστικά που έχουν οι γραφειοκράτες», δήλωσε ο Μπάνρι Καέιντα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια αναμέτρηση των αρχηγών των κομμάτων στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Κορυφαία στελέχη σε όλα τα υπουργεία θα είναι σε θέση να ορίζουν ποια θεωρούνται κρατικά μυστικά σε τέσσερα πεδία —άμυνα, διπλωματία, αντικατασκοπία, επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας—, κι αυτά θα παραμένουν απόρρητα για έως και 60 χρόνια, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο.