Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την ίδια ώρα που σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Στις χώρες του Σάχελ (Τσαντ, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Σενεγάλη) οι καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια δεν απέδωσαν φέτος τα αναμενόμενα, λόγω της καθυστερημένης έναρξης και του πρόωρου τερματισμού των βροχοπτώσεων. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινώσει τη διατροφική ανασφάλεια και να οδηγήσει σε υποσιτισμό κατά την περίοδο της εμπορίας των σιτηρών του 2013-’14, τονίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον FAO στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη Συρία και την Υεμένη, επίσης λόγω των συνεχιζόμενων εσωτερικών προβλημάτων, και εκτιμάται ότι θα πρέπει να δοθεί επειγόντως βοήθεια σε 6 και 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους αντίστοιχα, υπενθυμίζει ο Οργανισμός.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις του FAO η παγκόσμια παραγωγή των σιτηρών θα ανέλθει στα 2,5 δισεκατομμύρια τόνους (συμπεριλαμβάνεται και το επεξεργασμένο ρύζι), αριθμός ρεκόρ, αφού υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 8,4% μεγαλύτερη από πέρσι και κατά 6% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η παγκόσμια αύξηση σιτηρών αντικατοπτρίζει την αύξηση της παραγωγής σταριού (+7,8%), των δευτερευόντων δημητριακών (+12%) και του ρυζιού (+1%). Θα αυξηθούν επίσης ταυτόχρονα τα παγκόσμια αποθέματα, φτάνοντας τα 572 εκατομμύρια τόνους στο τέλος της γεωργικής περιόδου του 2014.