Η Γαλλία θα αναλάβει άμεσα δράση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η επέμβαση θα είναι γρήγορη και δεν θα διαρκέσει πολύ.

«Λόγω του κατεπείγοντος (της κατάστασης), αποφάσισα να ενεργήσουμε άμεσα, δηλαδή από απόψε, σε συνεργασία με τους Αφρικανούς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας» , δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (650 μέχρι σήμερα) θα διπλασιαστεί εντός των προσεχών ημερών ή και ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που πρότεινε η Γαλλία με το οποίο δίνεται η εντολή στις γαλλικές δυνάμεις να επέμβουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να αποκαταστήσουν την τάξη, υποστηριζόμενες από αφρικανικά στρατεύματα.

Τουλάχιστον 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί. Η πόλη δέχτηκε επίθεση από υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την εξουσία το Μάρτιο, με τη χώρα να έχει βυθιστεί έκτοτε σε χαώδη εσωτερική αναρχία.