Ένας  ελβετός επιστήμονας αμφισβητεί το γαλλικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δεν πέθανε από δηλητηρίαση που προκλήθηκε από ραδιενεργό πολώνιο.

Ο Φρανσουά Μποσούντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάνης (CHUV), ο οποίος βοήθησε στην εκταφή της σορού πριν από ένα χρόνο,εξέτασε δείγματα από τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ και δήλωσε ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες πρόβαλαν ανεπαρκή επιχειρηματολογία όταν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Αραφάτ δεν πέθανε από δηλητηρίαση το 2004.

Οι Γάλλοι ιατροδικαστές  στους οποίους είχε ανατεθεί να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ απέκλεισαν την Τρίτη το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, το οποίο εντοπίστηκε σε αφύσικα υψηλά επίπεδα στο σώμα και τα ρούχα του.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ελβετός ειδικός, οι βασικές μετρήσεις ταυτίζονται με εκείνες των Γάλλων, ωστόσο τόνισε πως «όταν επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε την προέλευση όσων παρατηρήσαμε καταλήξαμε σε διαφορετικά συμπεράσματα καθώς εμείς εξελίξαμε την έρευνα…Συμφωνούμε γενικά, με εξαίρεση το ότι οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι το πολώνιο είχε αποτεθεί από ραδόνιο, πρόκειται, όμως, για ένα πολύ αδύναμο επιχείρημα».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα των Ρώσων ειδικών που επίσης συμμετείχαν στην εκταφή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί αλλά Παλαιστίνιος ερευνητής είπε πως αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να υποστηριχθεί η θεωρία της δηλητηρίασης.

Τόσο οι Ελβετοί όσο και οι Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν υψηλά επίπεδα πολωνίου-210 και μολύβδου-210 στη σορό του Αραφάτ, συγκεκριμένα σε επίπεδο 20 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό στα οστά του.

Οι πιθανές εξηγήσεις για αυτό ήταν τρεις: ότι κάπνιζε, ότι χρησιμοποιούσε οπλισμό ή εξοπλισμό με φωσφορίζουσα βαφή που περιείχε ράδιο, ή η ύπαρξη αερίου ραδονίου στον τάφο του.

Ο Μποσούντ ωστόσο, απέκλεισε αυτά τα ενδεχόμενα.