Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς μεταφέρθηκε χθες στο κέντρο πρώτων βοηθειών επειδή διαδηλωτής τον ψέκασε στο πρόσωπο με σπρέι δακρυγόνου στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης σε ένδειξη στήριξης του προεδρείου Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το οποίο πρόσφατα επιδεικτικά παραιτήθηκε σύσσωμο.

Ο κ. Γιάνκοβιτς μετά από παραμονή τριών ωρών εξήλθε από το νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί το δράστη που χρησιμοποίησε το δακρυγόνο εναντίον του δημάρχου Λιουμπλιάνας.

Το Κόμμα «Θετική Σλοβενία», το οποίο ίδρυσε ο Ζόραν Στάνκοβιτς με αφορμή τα επεισόδια ανέφερε ότι καταδικάζει το περιστατικό που αποδεικνύει ότι μία νόμιμη διαδήλωση μπορεί να μετατραπεί σε βίαιη.

Ο κ. Γιάνκοβιτς βρέθηκε στην περιοχή επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση για παιδιά με αφορμή την γιορτή του Αγίου Νικολάου.

Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας σε μία ασυνήθιστη κίνηση κάλεσε τον διαδηλωτή «να πιει μαζί του καφέ».

«Ήταν μια δειλή και ανεύθυνη πράξη και σε κοντινή απόσταση υπήρχαν πολλά παιδιά», ανέφερε ο κ. Γιάνκοβιτς σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό και εξήγησε ότι απηύθυνε πρόσκληση για καφέ στον ανώνυμο δράστη για να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Κογκρέσου για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο προεδρείο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ζήτησαν από τις αρχές να διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες για να συνεχίσει το έργο της.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στη Σλοβενία που οδήγησε την ηγεσία της επιτροπής σε παραίτηση.

Εξηγώντας την απόφαση παραίτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκόραν Κλέμεντσιτς είπε ότι οι πολιτικοί απέτυχαν να αντιδράσουν στις προειδοποιήσεις της να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή και την καταπολέμηση της συστημικής διαφθοράς.