Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ολοκλήρωσε άλλη μία αποστολή του στη Μέση Ανατολή, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές «δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο κοντά όσο σήμερα».

Ο θάνατος του Μαντέλα, του ανθρώπου που αντιτάχθηκε στο απαρτχάιντ και έγινε ο πρώτος, καθολικά εκλεγμένος, μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, θρηνήθηκε απ' όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι τελευταίοι μάλιστα τον χαρακτήρισαν «έμπνευση» στον αγώνα του για την ίδρυση κράτους.

Λίγο προτού αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ, μετά τη λήξη της διήμερης επίσκεψής του, ο Κέρι ανέφερε μια δήλωση που λέγεται ότι είχε κάνει ο Μαντέλα, ότι κάτι «φαίνεται αδύνατον μέχρι να καταστεί δυνατό». «Απέναντι στις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν, τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να θυμόμαστε το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, όχι μόνο τα λόγια του αλλά και τις πράξεις του», είπε ο Αμερικανός υπουργός στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του, επικρίνοντας «τους απαισιόδοξους που πιστεύουν λανθασμένα ότι η ειρήνη σ' αυτήν την περιοχή είναι ένας αδύνατος στόχος».

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος (της Παλαιστινιακής Αρχής) Αμπάς και ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) Νετανιάχου παραμένουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουν στο δρόμο της ειρήνης (...) γιατί έχουν τον ίδιο στόχο: δύο κράτη για δύο λαούς που θα ζουν με ειρήνη και ευημερία ο ένας δίπλα στον άλλο», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η επίσκεψη του οποίου στη Μέση Ανατολή ήταν η όγδοη κατά σειρά από τον περασμένο Μάρτιο, συναντήθηκε το πρωί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα ξενοδοχείο της δυτικής Ιερουσαλήμ και συζήτησε μαζί του επί δυόμισι ώρες. Την Πέμπτη οι συνομιλίες τους διήρκησαν συνολικά έξι ώρες και ο Κέρι διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου ότι η ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει «βασική προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους είτε για τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.