Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Συνομιλίες – έκπληξη είχαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν στο Κίεβο υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ.

Ειδικότερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πέταξε απευθείας από την Κίνα στο Σότσι της Ρωσίας ώστε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η «προετοιμασία για μια μελλοντική συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας» Ουκρανίας – Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κ. Γιανουκόβιτς.

Καλύφθηκαν πολλά οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται στη σχετική δήλωση, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά το, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, επιβεβαίωσε τη συνάντηση, ενώ δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί διακρατική σύνοδος στη Μόσχα, δίχως ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο διεξαγωγής της. 

Οι κινήσεις προσέγγισης του Γιανουκόβιτς προς τη Μόσχα, έρχονται στον απόηχο του «βέτο» στη συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στις ταραχώδεις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αντιδράσεις θα ενταθούν και η κατάσταση όπως όλα δείχνουν θα οξυνθεί περαιτέρω.