Οι κατοχικές αρχές δήλωσαν ότι προτίθενται να μεταφέρουν σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοϊζο Αυξεντίου, τους οποίους συνέλαβαν το πρωί, όταν πήγαν να επισκεφθούν, με ομάδα Ευρωβουλευτών, την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο κρατούμενοι παραπονέθηκαν για αδιαθεσία.

Ο Γιαννάκης Μάτσης έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδίας και ο Αυξεντίου, που είναι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, υποφέρει από τα νεφρά του.

Οι κατοχικές αρχές άφησαν νωρίτερα τους τέσσερις Ευρωβουλευτές και άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, οι οποίοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν με τους κρατουμένους μέχρι να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε τηλεφωνικώς ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους κρατουμένους και ότι δεν πρόκειται να φύγει από τις κατεχόμενες περιοχές αν δεν φύγουν όλοι.

Τους κρατουμένους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, στον οποίο οι λεγόμενες αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι θα τους παρουσιάσουν αύριο σε ψευδοδικαστήριο, με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.

Στο μεταξύ, την παράνομη σύλληψη ευρωβουλευτών και ιερωμένων από το κατοχικό καθεστώς καταδίκασαν τα κόμματα.

Το ΑΚΕΛ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι προβαίνει σε διάφορα διαβήματα και απευθύνει έκκληση να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι αυτή η πράξη βαρβαρότητας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κατοχή αποτελεί ανωμαλία και παραβίαση κάθε αρχής δικαίου. Είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία.

Τις συλλήψεις καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τονίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς προκαλεί για ακόμη μια φορά και αποδεικνύει το πραγματικό του πρόσωπο.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία και εκφράζεται από τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος "Νέα Κύπρος" Μουράτ Κανατλί, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Παναγιώτου, χαρακτήρισε τη σύλληψη απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι το κόμμα του καταδικάζει αυτή την ενέργεια και απαιτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων το συντομότερο.