Το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στις όποιες μεθοδεύσεις για επιβολή διδάκτρων στο δημόσια πανεπιστήμια.  Αυτό  δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Φορέα Διδάκτρων κατά την οποία τον ενημέρωσαν για τις θέσεις τους σε σχέση με τα ζητήματα μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και μη εισαγωγής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα , ο Φορέας στοχεύει στη μείωση των διδάκτρων κατά 30% στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να μην υπάρξει οποιαδήποτε επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως για το ΑΚΕΛ η παιδεία είναι αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, «και αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα της παιδείας και το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στις όποιες μεθοδεύσεις για την επιβολή διδάκτρων στο δημόσιο τομέα».

«Είναι διαχρονική θέση την οποία υποστηρίζουμε, και θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η οικονομική κρίση ως άλλοθι για να προκαλούνται προβλήματα στον τομέα της παιδείας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα ανεργίας της νεολαίας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Επισήμανε πως υπάρχουν πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων ανθρώπων και πάρα πολλοί νέοι υποχρεώνονται να μεταναστεύουν και εάν περιοριστεί και η δυνατότητα κάποιοι να σπουδάζουν τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε πως έχει θεσπιστεί νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια, και το θέμα έχει κριθεί το Ανώτατο Δικαστήριο και έχουν δικαιωθεί οι φοιτητές.

«Εκτός από μισθούς να μειώσουν και δίδακτρα»

Είπε πως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προχωρούν σε μειώσεις μισθών του προσωπικού θα πρέπει να υπάρξει κατ’ αναλογία και μείωση των διδάκτρων. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το ΑΚΕΛ υποσχέθηκε στο Φορέα ότι θα τον στηρίξει στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να συνεχίσει η νεολαία του τόπου να έχει δικαίωμα στη μόρφωση.

Όπως είπε, οι δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να επιτρέψουν στους οποιουσδήποτε «σε εμάς αλλά και στους ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων να περιορίσουμε ένα δικαίωμα στη νεολαία το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου».

Η καλύτερη επένδυση για ένα σύγχρονο κράτος είναι η ίδια η παιδεία και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού. Εκ μέρους του Φορέα ο Χρίστος Μακρής ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ και τον ΓΓ του που απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του φορέα διδάκτρων και είπε πως μέσα από τη συζήτηση υπήρξε μια ταύτιση θέσεων στην προσπάθεια για μείωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και για μη επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.