Στη Νότιο Αφρική για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα μεταβαίνουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δύο προκάτοχοί του, Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπιλ Κλίντον.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία θα μεταβούν στη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα για να υποβάλουν τα σέβη τους στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να συμμετάσχουν στις επιμνημόσυνες εκδηλώσεις. Θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, θα ταξιδέψουν μαζί με τον Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στη Νότια Αφρική.

«Ο πρόεδρος και η κα Τζορτζ Μπους αποδέχτηκαν με ευγνωμοσύνη την πρόσκληση του πρόεδρου και της κυρίας Ομπάμα να τους συνοδεύσουν στη Νότιο Αφρική με το Air Force One και να παρακολουθήσουν τις τελετές για τον πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Μπους, Φρέντι Φορντ.

Ο Μπιλ Κλίντον, επίσης θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Μαντέλα όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του, σημειώνοντας πάντως ότι τα ακριβή σχέδια του ταξιδιού του είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας.

Οι κοινές εμφανίσεις-συναντήσεις μεταξύ των αμερικανικών προέδρων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο Ομπάμα, ο Κλίντον ο Κάρτερ και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ήταν όλοι στο Ντάλας νωρίτερα αυτό το χρόνο για τα εγκαίνια της προεδρικής βιβλιοθήκης του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Η από κοινού εμφάνιση τριών αμερικανών προέδρων στη Νότια Αφρική προς τιμή του Νέλσον Μαντέλα είναι ένα σημάδι της σημασίας που έδιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον εκλιπόντα ως ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα , μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μαντέλα, είπε ότι ήταν ένας από τα «αμέτρητα εκατομμύρια που εμπνεύστηκε από τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα».

Ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε επίσης ότι η πρώτη πολιτική δράση στην οποία πήρε μέρος ως νεαρός άνδρας ήταν όταν παρακολούθησε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ.

Κάρτερ: Ενα φωτεινό παράδειγμα
Το εγκώμιο του Νέλσον Μαντέλα έπλεξε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Ο Μαντέλα έδωσε τρανό παράδειγμα συμφιλίωσης συγχωρώντας τους διώκτες του γεγονός που ιστορικά άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του στίγμα», δήλωσε ο Κάρτερ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή του Μαντέλα ήταν φωτεινό παράδειγμα «ενός θαρραλέου που δεν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με το να αντεπιτεθεί και να συνεχίσει τη βία».

Ο Τζίμι Κάρτερ ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1976-1981, είχε την τιμή όπως είπε να συναντηθεί πολλάκις με τον Μαντέλα από τότε που ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή ενώ υπενθύμισε πώς βρέθηκαν μαζί και στο «συμβούλιο των γερόντων» που αποτελείται από πρώην κορυφαία ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Τζίμι Κάρτερ ανέφερε επίσης, ότι όταν ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να βοηθήσει στον τερματισμό του απαρτχάιντ, αλλά όπως είπε ο διάδοχός του Ρόναλντ Ρίγκαν «σταμάτησε» μερικά από αυτά που η κυβέρνησή του είχε επιτύχει.