Κατά της συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε η οργάνωση νεολαίας του κόμματος, με απόφαση που έλαβε στο σημερινό, ομοσπονδιακό συνέδριό της, παρουσία μάλιστα του αρχηγού του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο υπήρχε έντονη αντιπαράθεση.

Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Νυρεμβέργη, αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική ψήφος στην συμμετοχή του SPD, με βασικό επιχείρημα ότι στην Προγραμματική Συμφωνία δεν περιλαμβάνονται βασικές προεκλογικές θέσεις, όπως η αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους, η αύξηση των κεφαλαίων για τα φοιτητικά δάνεια και η βελτίωση της μεταχείρισης των προσφύγων.

Το ψήφισμα που εκδόθηκε από τη νεολαία αναφέρει ακόμη ότι η Συμφωνία στερείται αξιόπιστου σχεδίου χρηματοδότησης για μελλοντικές επενδύσεις, καθώς και ότι μια αλλαγή πολιτικής δεν είναι εφικτή με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). «Ένα όχι στην Προγραμματική Συμφωνία δεν σημαίνει όχι και στην ηγεσία του SPD», διευκρίνισε πάντως η νεοεκλεγείσα αρχηγός της οργάνωσης Γιοχάνα Ούκερμαν.

Η νεολαία του SPD αριθμεί 70.000 μέλη, επί συνόλου 470.000 μελών του κόμματος. Προκειμένου να είναι έγκυρη η εσωκομματική ψηφοφορία απαιτείται η συμμετοχή του 20% των μελών και ήδη, από χθες που άρχισε η ψηφοφορία, έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 200.000.