Την απόφασή τους να παραιτηθούν μαζικά από το Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση που χαρακτηρίζουν παράνομη.

Η κίνηση αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη πολιτική κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τσαβανόντ Ινταρακομαλιασούτ δήλωσε στο Associated Press ότι το κόμμα του δεν μπορεί πλέον να βρίσκεται στο νομοθετικό σώμα, επειδή αυτό «δεν είναι πλέον αποδεκτό από τους πολίτες».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί με τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν κατέβει στους δρόμους στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.  

Οι διαδηλωτές υπόσχονται να ρίξουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα πρότεινε την Κυριακή δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής της και υποσχέθηκε να παραιτηθεί, εάν αυτό ζητά ο λαός.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα η πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να τελειώσει η κρίση που ταλανίζει την Ταϊλάνδη. «Πρέπει να διενεργήσουμε δημοψήφισμα, για να μπορούν οι πολίτες να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουμε» είπε.

Ο ηγέτης των διαδηλωτών, Σουτχέπ Ταουγκσουμπάν, γνωρίζοντας ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές το κόμμα της Γινκγλούκ Σιναουάτρα θα κέρδιζε, προτείνει να σχηματιστεί ένα «λαϊκό συμβούλιο» που θα αποτελείται από «καλούς ανθρώπους», το οποίο θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση.

Θρυαλλίδα που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι ο αμφιλεγόμενος νόμος που προβλέπει αμνηστία με φόντο την πολιτική κρίση προ μερικών ετών. Το σημείο στις προβλέψεις του νόμου που αποτελεί κόκκινο πανί για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι η διάταξη που διασφαλίζει ουσιαστικά πως ο πρώην πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα -αδελφός την νυν πρωθουπυργού- θα επιστρέψει στη χώρα χωρίς να απειλείται με φυλάκιση.