Το δημοσίευμα του περιοδικού "Der Spiegel" που ήθελε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ να μην επισκέπτεται το Σότσι για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες επιβεβαίωσε η γερμανική προεδρία.

"Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο", δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Γκάουκ και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος να προβλέπει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να παρακολουθεί τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πράγματι, ούτε ο πρώην Πρόεδρος Χορστ Κέλερ είχε παρακολουθήσει τους Αγώνες του Βανκούβερ το 2009.

Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα του Spiegel, ο γερμανός πρόεδρος μποϊκοτάρει τους Αγώνες λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία. Η εκπρόσωπός του δεν σχολίασε την πληροφορία, αντιθέτως τόνισε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί κατάλληλος χρόνος για επίσημη επίσκεψη του κ. Γκάουκ στην Μόσχα.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο γερμανός πρόεδρος είχε μεταβεί πέρυσι στο Λονδίνο προκειμένου να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο του 2012 δεν έχει επισκεφθεί την Ρωσία.