Στο Πακιστάν βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με στόχο να κατευναστεί η ένταση που προκαλούν οι επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα, ενώ θα εξεταστεί επίσης ο ρόλος του Ισλαμαμπάντ στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος του κ. Χέιγκελ έφθασε στο αεροδρόμιο του Ραβαλπίντι, στα προάστια του Ισλαμαμπάντ, προερχόμενο από το Αφγανιστάν όπου ο αμερικανός υπουργός έμεινε δύο ημέρες.

Είναι η πρώτη επίσκεψη τα τελευταία τέσσερα χρόνια αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Πακιστάν. Συχνά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, με το Ισλαμαμπάντ να καταγγέλλει τις μονομερείς επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο έδαφός του τονίζοντας ότι προκαλούν πολλές παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων και παραβιάζουν την κυριαρχία του.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, προσάπτει στο Πακιστάν ότι δεν ενεργεί επαρκώς για να εξουδετερώσει τα ορμητήρια των αφγανών ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στις βορειοδυτικές περιοχές του όπου ζουν οι φυλές, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στη σύντομη αυτή επίσκεψη, ο κ. Χέιγκελ θα συναντηθεί με τον πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ραχίλ Σαρίφ.

Ο κ. Χέιγκελ αναμένεται να «ευχαριστήσει το Πακιστάν για την πολύ σημαντική στήριξή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος στον Τύπο. Ωστόσο «υπάρχουν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών και ο Χέιγκελ θέλει τη βελτίωσή τους προκειμένου να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επιδιώκει «την ενίσχυση της συνεργασίας μας (με το Πακιστάν) στον τομέα της άμυνας» και θέλει να επαναβεβαιώσει την συνεχή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πακιστανικό στρατό, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το Πακιστάν είναι μια από τις χώρες που λαμβάνει μεγάλη βοήθεια από την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εισηγηθεί την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 305 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2014 και ανθρωπιστικής βοήθειας 858 εκατομμυρίων στο Πακιστάν.

TAGS