Επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει αύριο η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, συνοδευόμενη από επιχειρηματική αποστολή.

Η κα Μπράτουσεκ θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Ντμίτρι Μενβέντεφ. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που υλοποιεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Ειδικότερα για τον αγωγό South Stream η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις, μετά τις ανακοινώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία για το έργο με έξι κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) αλλά και τη Σερβία, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Βούληση της Σλοβενίας είναι η πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, όμως δεν έχει λάβει σχετική απάντηση από τις Βρυξέλλες και γι' αυτό δεν εξετάζει προς το παρόν μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Στο μεταξύ, η Gazprom γνωστοποίησε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς εκτιμά ότι οι διαφορές επί των κανονιστικών ζητημάτων μπορούν να επιλυθούν παράλληλα με αυτές.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν, από το σλοβενικό πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι, η επίσκεψη αποσκοπεί στην εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και ότι η κα Μπράτουσεκ θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Υποδομών και Χωροταξίας, Σάμο Όμερζελ και Άμυνας, Ρομάν Γιάκιτς.

Στο πλαίσιο των επαφών θα υπογραφούν αρκετές διμερείς συμφωνίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της στρατιωτικής- τεχνολογικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού και αθλητισμού, καθώς και συνεργασία του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας με την τοπική κυβέρνηση της ρωσικής Περιφέρειας Γιαροσλάβλ.

Οι συνομιλίες θα επεκταθούν και στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς η Σλοβενία καταβάλλει προσπάθειες να διευρύνει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία, καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ρωσικές επενδύσεις. Για τον σκοπό αυτό οργανώνεται επενδυτικό συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες ιδιωτικοποιήσεων στη Σλοβενία και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Το συνέδριο θα αποτελέσει και μία ευκαιρία για τις σλοβενικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, των υποδομών, του τουρισμού, των κατασκευών, της μηχανικής, της φαρμακευτικής και της βιομηχανίας τροφίμων.

Η Σλοβενία και η Ρωσία διατηρούν παραδοσιακά καλές οικονομικές σχέσεις. Η Ρωσία ήταν ο έβδομος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας πέρυσι, με τις εμπορικές συναλλαγές να διευρύνονται κατά 8,4% στα 1,24 δισ. ευρώ.

Η προηγούμενη επίσκεψη σλοβενικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα ήταν του υπουργού Εξωτερικών Κάρλ Έριαβετς τον περασμένο Οκτώβριο. Στην επίσκεψη αυτή, ο κ.Έριαβετς και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προέδρευσαν -από κοινού- συνεδρίασης διακυβερνητικής επιτροπής για τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η επιτροπή αυτή εξέτασε 34 κοινά έργα, 18 εκ των οποίων βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.