Χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στο παγωμένο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής.

Οι επικεφαλής των διαδηλώσεων έχουν δώσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς «τελεσίγραφο» 48 ωρών για να αποπέμψει την κυβέρνηση Αζάροφ.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διατηρούν αποκλεισμένα με αυτοκίνητα, οδοφράγματα και σκηνές βασικά κυβερνητικά κτήρια.

Ζητούν στενούς δεσμούς της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τη βούληση της κυβέρνησης και του κ. Γιανουκόβιτς για μια τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Έχουν υψώσει μάλιστα φράγματα γύρω από το βασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται η κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει την παραίτηση του κ. Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, καθώς και εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για νέα Βουλή.

Καταδικάζουν έντονα την απόφαση του ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε., για την οποία είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μια τέτοια συμφωνία θα έθετε τους εμπορικούς δεσμούς της Ουκρανίας με τη Ρωσία σε κίνδυνο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση της Κυριακής  - τη μεγαλύτερη στις διάρκειας σχεδόν τριών εβδομάδων διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Κίεβο.

Όταν το άγαλμα του ρώσου επαναστάτη ηγέτη Βλάντιμιρ Λένιν - σύμβολο για πολλούς της σοβιετικής εποχής και της πρόσδεσης της Ουκρανίας στη Ρωσία - γκρεμίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, το πλήθος ζητωκραύγασε «Ελευθερία», ενώ στη συνέχεια έψαλλε τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

Το άγαλμα βρισκόταν επί της λεωφόρου Σεβτσένκο και ερίφθη από τη θέση του με τη χρήση μεταλλικών ράβδων και σκοινιών, ενώ στη συνέχεια διαλύθηκε με σφυριά και βαριές. Για το περιστατικό δε σημειώθηκαν συλλήψεις.

Πάντως, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρίι Τσεβτσένκο σημείωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.

Δύο βουλευτές του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος «Πανουκρανική Ένωση Σβόμποντα» ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τη Δευτέρα κονβόι 20 αστυνομικών λεωφορείων και φορτηγών κινείτο προς την πρωτεύουσα από την πόλη Βασιλκίβ, 20 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σύμφωνα με το ουκρανικό κανάλι 5 Kanal TV.