Ο σουλτάνος Καμπούς του Ομάν αποφάσισε σήμερα να δώσει νομοθετικές εξουσίες στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο της χώρας, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε διάταγμά του, που δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο πρακτορείο Ona, ο σουλτάνος έδωσε "νομοθετικές εξουσίες και εξουσία ελέγχου" των πράξεων της κυβέρνησης στο "Συμβούλιο του Ομάν".

Αυτό το σώμα αποτελείται από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο με 83 εκλεγμένα μέλη και από το Συμβούλιο του Κράτους με 57 διοριζόμενα μέλη. Τα δύο αυτά σώματα έχουν ένα ρόλο συμβουλευτικό, ενώ η κυβέρνηση ασχολείται με την εκτέλεση της πολιτικής την οποία καθορίζει ο σουλτάνος.

Στο ίδιο διάταγμα ο σουλτάνος ζήτησε από μία επιτροπή να πραουσιάσει μέσα σε 30 ημέρες μία τροπολογία στο σύνταγμα, ώστε να δοθούν νομοθετικές εξουσίες στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο.

Ο σουλτάνος Καμπούς διέταξε σημαντική αύξηση των συντάξεων, μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου και προχώρησε στις 8 Μαρτίου σε ανασχηματισμό αποκλείοντας από την κυβέρνηση τους υπουργούς που οι διαδηλωτές κατηγορούσαν για διαφθορά.

Επίσης πριν τον ανασχηματισμό είχε ανακοινώσει τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, βοήθημα για τους άνεργους και άλλα κοινωνικά μέτρα.