Η αποπομπή του Γιανγκ Σονγκ-Θαέκ, θείου και μέντορα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, είναι «εσωτερική υπόθεση» της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, μοναδικού συμμάχου της δυναστείας των Κιμ.

«Πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Ως φίλοι και γείτονές της, ελπίζουμε να δούμε σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα αυτή και χαρά για το λαό της», τόνισε ο Χονγκ Λέι.

Οι βορειοκορεατικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα την αποπομπή του Γιανγκ Σονγκ-Θαέκ, τον οποίο χαρακτήρισαν, διεφθαρμένο, γυναικά και τοξικομανή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, ο Γιανγκ απομακρύνθηκε από τη θέση υψηλής ευθύνης που κατείχε επειδή προέβη σε «εγκληματικές πράξεις» και επειδή ηγήθηκε «αντεπαναστατικής οργάνωσης».

Η αποπομπή του και η εκτέλεση δυο στενών συνεργατών του ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας -η μοναδική τηλεόραση της χώρας- έδωσε στη δημοσιότητα δυο φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται δυο ένστολοι αστυνομικοί να σηκώνουν το θείο του βορειοκορεάτη ηγέτη από τη θέση του σε πολιτική συγκέντρωση, εικόνες που δηλώνουν το αιφνίδιο της αποπομπής του ανθρώπου που θεωρείτο ως ο υπ' αριθμόν δυο του καθεστώτος.

Στη Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά σπάνιο να δημοσιεύονται φωτογραφίες που δείχνουν τον εξευτελισμό ανώτερων αξιωματούχων.
'Αλλες φωτογραφίες που μετέδωσε η τηλεόραση δείχνουν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν να απευθύνεται στη Συνέλευση του κόμματος, περιστοιχισμένος από άλλους ανώτατους αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, επίτιμος πρόεδρος της χώρας, μεγαλύτερος αδελφός του Κιμ Γιονγκ-Ουν και ο Τσο Ριονγκ Χάε, έμπιστος του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Δεν είναι βέβαιο εάν όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν την ίδια ημέρα, δηλαδή χθες.