Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδέχτηκε σήμερα να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την άρνηση της κυβέρνησής του να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επομένη μιας μεγάλης διαδήλωσης στο Κίεβο, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, και καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν και σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας αψηφώντας τη σφοδρή χιονόπτωση, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τους τρεις πρώην προέδρους της χώρας για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι —ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κούτσμα, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε ο Γιανουκόβιτς και ο Βίκτορ Γιούσενκο που αναδείχτηκε στο αξίωμα αυτό μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004— εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή τους στο κίνημα της αντιπολίτευσης υπέρ της προσέγγισης με τις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν οι βάσεις των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Οι συνομιλίες του Γιανουκόβιτς με τους πρώην προέδρους θα συμπέσουν με την άφιξη στο Κίεβο της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έχει αναλάβει, ανεπίσημα, μια "αποστολή συμφιλίωσης" των δύο πλευρών.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τον οποίο επικρίνει έντονα για την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Νοεμβρίου, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία. Υποστηρίζει κυρίως ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προετοιμάζει μυστικά την ένταξη της χώρας στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς, εκφράζοντας όμως το φόβο ότι η αστυνομία θα επιχειρήσει να διαλύσει δια της βίας τις διαδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει, στις επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται και σήμερα στο κέντρο του Κιέβου όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της αντιπολίτευσης να υπερασπιστούν τη διαδήλωση από μια ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Η περιοχή όπου βρίσκονται η έδρα της προεδρίας, το κοινοβούλιο και η έδρα της κυβέρνησης έχει ουσιαστικά παραλύσει. "Θέλουμε να δείξουμε ότι βρισκόμαστε εδώ, ότι θα συνεχίσουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 53χρονος, με το σκούφο του καλυμμένο από το χιόνι. "Είναι αδύνατον να οπισθοχωρήσουμε", πρόσθεσε ο 46χρονος Βολοντίμιρ Κίμπλικ ο οποίος έφτασε στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες από την πόλη Ζναμένκα.

Ο Κλίτσκο κάλεσε τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, είπε στο Ρόιτερς ότι "η αντιπολίτευση πρέπει να παραμείνει εδώ και να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τη διάλυση μιας ειρηνικής διαδήλωσης από την αστυνομία".

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν επίσης στην αντισυγκέντρωση που οργάνωσε το Κόμμα των Περιφερειών του προέδρου Γιανουκόβιτς σε ένα πάρκο δίπλα στο κοινοβούλιο.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκε νωρίτερα, όταν η αστυνομία εκκένωσε τους σταθμούς του μετρό που εξυπηρετούν την Πλατεία Ανεξαρτησίας καθώς υπήρχε απειλή για βόμβα. Πολλοί αστυνομικοί, φορώντας κράνη, πήραν θέση στη λεωφόρο Χρεστάτικ που οδηγεί στη λεωφόρο αυτή, γεγονός που κρίθηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα άσκησης πίεσης στους διαδηλωτές. "Η κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να μας εκφοβίσει, αλλά οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και θα παραμείνουν εδώ", τόνισε ο Κλίτσκο.