Μόλις δυόμισι μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 29 Σεπτεμβρίου, σχεδόν ένας στους δύο Αυστριακούς, συγκεκριμένα ένα ποσοστό 47%, φέρεται να επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας Der Standaard και δημοσιεύεται σήμερα.

Ένα ποσοστό 53% των ερωτηθέντων αντιθέτως επιθυμεί να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση ο αναμενόμενος νέος «μεγάλος συνασπισμός» Σοσιαλδημοκρατών - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, των οποίων οι προς τούτο διαπραγματεύσεις —που διεξάγονται εδώ και οκτώ εβδομάδες— έχουν περάσει στην τελική φάση και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης, Ντάβιντ Πφάρχοφερ, δεν αποτελεί καλή αφετηρία για μια κυβέρνηση όταν μόνον το ήμισυ του πληθυσμού ζητά να της δοθεί χρόνος για να αποδείξει τις ικανότητές της, δηλαδή μόνον εκείνο το ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει συνολικά τα δύο κόμματα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Βέβαια οι οπαδοί των δύο έως τώρα —και πιθανόν μελλοντικών— κυβερνητικών κομμάτων υποστηρίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους μια βιώσιμη νέα κυβέρνηση τους και μόνον ένας στους οκτώ από αυτούς θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές, ενώ το αντίστροφο ποσοστό εμφανίζεται για τους οπαδούς του τρίτου σε δύναμη κόμματος, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ηλικιωμένοι και με μεγαλύτερη μόρφωση ψηφοφόροι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στα συγκυβερνώντα κόμματα, ενώ νεότεροι στην ηλικία και με χαμηλότερη μόρφωση τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φέρουν την πλειονότητα των ερωτηθέντων να εκτιμούν πως τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν σήμερα χειρότερη εικόνα από εκείνη την ημέρα των εκλογών και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60% για τους Σοσιαλδημοκράτες και στο 66% για το Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο τα άλλα κόμματα δεν φαίνεται να επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη και μόλις ένα ποσοστό 37% θεωρεί πως το Κόμμα των Ελευθέρων έχει τώρα καλύτερη εικόνα από ό,τι στις εκλογές και ένα 32% πιστεύει πως οι Ελεύθεροι εμφανίζονται αποδυναμωμένοι μετά τις εκλογές, ενώ τα ποσοστά για το τέταρτο σε δύναμη Κόμμα των Πρασίνων είναι 27% και 42% αντίστοιχα.