Η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν μια εκστρατεία εμβολιασμού 23 εκατομμυρίων παιδιών στη Μέση Ανατολή κατά της πολιομυελίτιδας, μετά τον εντοπισμό 17 κρουσμάτων στη Συρία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει γίνει ποτέ στη Μέση Ανατολή, διευκρίνισαν οι δύο οργανισμοί σε ανακοίνωσή τους.

Ο ΠΟΥ είχε σημειώσει νωρίτερα ότι η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει πολλοί σύροι πρόσφυγες, καθώς και στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκστρατεία αυτή γίνεται μετά τον εντοπισμό 17 κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία για πρώτη φορά μετά το 1999. Η ανακοίνωση των οργανισμών κάνει λόγο για 15 κρούσματα στη Ντέιρ αλ Ζορ, μεγάλες περιοχές της οποίας ελέγχουν οι αντάρτες, ένα στο Χαλέπι και ένα στη Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.

Οι οργανώσεις αυτές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στην περιοχή.

Η πολιομυελίτιδα, μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση ή ακόμη και στον θάνατο, είναι ενδημική στο Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν.