Ο αφοπλισμός από τους γάλλους στρατιώτες των πολιτοφυλακών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο οποίος πρόκειται ν' αρχίσει σήμερα το πρωί "δεν είναι μια εύκολη υπόθεση", γιατί τα μέλη τους έχουν αναμιχθεί με τον πληθυσμό, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

"Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά οι στρατιώτες μας είναι πολύ επαγγελματίες και προετοιμασμένοι. Η δυσκολία είναι ότι πολλοί πρώην Σελέκα (αντάρτες) ντύνονται με πολιτικά και είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσει κανείς", δήλωσε σήμερα ο Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό France Inter.

Μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ την Πέμπτη, η Γαλλία ανέπτυξε 1.600 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή, τον Μάρτιο, του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

Όσον αφορά τις μεταβατικές αρχές ο Φαμπιούς τόνισε ότι πρέπει να "συνεργαστούμε" ως τις εκλογές, οι οποίες πρέπει να οργανωθούν το συντομότερο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, το κόστος της γαλλικής επέμβασης θα είναι "ελάχιστο" καθώς τα στρατεύματα είχαν ήδη αναπτυχθεί σε γειτονικές χώρες.

"Εάν δεν επέμβουμε γρήγορα, το κόστος κινδυνεύει να αυξηθεί. Εάν αντί για εκατοντάδες νεκρούς έχουμε δεκάδες χιλιάδες, πρέπει με κάθε τρόπο να επέμβουμε σε μια χώρα ολοκληρωτικά κατεστραμμένη. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, πάνω από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βιαιότητες των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.