Συνάντηση με τους τρεις πρώην προέδρους της χώρας για την κλιμακούμενη πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την υπαναχώρηση του Κιέβου στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο κ. Γιανουκόβιτς θα συναντηθεί με τους προκατόχους του Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για μία αποστολή συμφιλίωσης, δήλωσε ότι ανησυχεί για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της κρίσης, παρά το γεγονός ότι ο ουκρανός πρόεδρος συμφώνησε για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την αντιπολίτευση.

«Εν όψει της επίσκεψής μου στο Κίεβο, παρακολουθώ με ανησυχία τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία εισέβαλε στην έδρα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης», ανέφερε η Κάθριν Αστον, η οποία θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν χθες το βράδυ τους διαδηλωτές από τους δρόμους γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, χωρίς άσκηση βίας, αφού οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μην αντισταθούν, αλλά να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση της Πλατείας της Ανεξαρτησίας, γύρω από την οποία ακτιβιστές έστησαν οδοφράγματα κατά τη διάκρεια της νύχτας.

Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην έδρα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος Πατρίδα της Γιούλια Τιμόσενκο, απ΄ όπου αφαίρεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, μετά τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων αντικυβενητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004, οι ειδικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», χωρίς να διευκρινίσουν εναντίον ποίων στρέφεται η έρευνα.