Η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε χθες τη νύχτα τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές, τα οποία απέκλειαν κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, προκαλώντας τραυματισμούς και επικεντρώνοντας την κινητοποίηση στην πλατεία της Αλεξαρτησίας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 03:00 τοπική ώρα όταν αστυνομικοί απώθησαν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να διατηρήσουν ένα οδόφραγμα κοντά στην προεδρία.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση κλομπς κατά των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους τραυματίσθηκαν στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το κόμμα Σβόμποντα, της αντιπολίτευσης, δέκα διαδηλωτές τραυματίσθηκαν.

Αστυνομικοί άρχισαν αργά χθες το απόγευμα να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν στήσει μια εβδομάδα νωρίτερα οδοφράγματα σε πολλά σημεία της συνοικίας, στην οποία βρίσκεται η προεδρία, η έδρα της κυβέρνησης και το Κοινοβούλιο.

Πριν από τις συγκρούσεις της νύχτας, η επιχείρηση είχε διεξαχθεί ήρεμα.

Από το πρωί η συνοικία αυτή ήταν ελεύθερη από οδοφράγματα και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών πραγματοποιούν ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα, αλλά και σε πεζούς που θέλουν να κινηθούν στο δρόμο που οδηγεί στην έδρα της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί την αποχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περιορίζεται πλέον στην πλατεία της Ανεξαρτησίας και σε ένα τμήμα της παρακείμενης λεωφόρου Κρεστσάτικ την οποία ελέγχουν αστυνομικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο μέρος της.

TAGS