Μία 64χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην ανατολική πόλη της Κίνας Σουζού όταν παρασύρθηκε τέσσερις φορές από διερχόμενα οχήματα ενώ πολλοί περαστικοί παρέμειναν απαθείς και απλώς κοιτούσαν, όπως προκύπτει από βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της αστυνομίας δείχνει ένα τρίκυκλο να χτυπά την γυναίκα και να την ρίχνει στο έδαφος και στη συνέχεια τρία ακόμη οχήματα –ανάμεσά τους κι ένα μεγάλο φορτηγό– να περνούν από πάνω της. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Νοεμβρίου.

Η απροθυμία να βοηθήσουν την γυναίκα που ήταν πεσμένη στο οδόστρωμα τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά δημόσιο διάλογο στη χώρα για ζητήματα ηθικής, ύστερα κι από άλλα τέτοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλοί Κινέζοι φοβούνται να βοηθήσουν τα θύματα τροχαίων για να μην κατηγορηθούν και κληθούν να τους καταβάλουν ιατρικές δαπάνες.

«Ποιος τολμάει να βοηθήσει; Δεν έχω χρήματα», σχολίασε ανώνυμα ένας πολίτης κάτω από το βίντεο με το τροχαίο στη Σουζού που αναρτήθηκε στη δημοφιλή ιστοσελίδα youku.com.

«Ο κόσμος φαίνεται να το συνηθίζει. Είναι πλέον μουδιασμένος», έγραψε ο Ζανγκ Λιφάν, ένας αρθρογράφος για πολιτικά θέματα ο οποίος εδρεύει στο Πεκίνο.

Πριν από δύο χρόνια στην ανατολική πόλη Φοσάν ένα κοριτσάκι δύο ετών παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από δύο οχήματα ενώ από το σημείο του δυστυχήματος πέρασαν τουλάχιστον 18 πεζοί που όμως το αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε έντονο κοινωνικό διάλογο.