Η Διαμεσολαβήτρια της Σλοβενίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλάστα Νούσντορφερ προειδοποίησε ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την άρνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικάτα εργαζομένων επισήμαναν την κατάχρηση δικαιωμάτων ανθρώπων που δεν εργάζονται, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα ότι αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί σε περίοδο κρίσης» δήλωσε η κ. Νούσντορφερ στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως υπογράμμισε, πρέπει να δοθεί στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.

Το σλοβενικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε ότι το κράτος δεν πρέπει να αποτύχει να ανταποκριθεί κατάλληλα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σλοβενία, Νάτασα Πόσελ αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Είπε επίσης ότι το κράτος δεν έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των ανθρώπων που είχαν διαγραφεί από το μητρώο των μόνιμων κατοίκων το 1992, «των διαγραφέντων».

Στη Σλοβενία διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Διαμεσολαβήτρια της Σλοβενίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα παραθέσει δεξίωση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του μη κυβερνητικού τομέα και του διπλωματικού σώματος και θα προεδρεύσει σε συζήτηση για κοινωνικά και πολιτικά θέματα με τη συμμετοχή των πιο επιφανών νομικών.

Συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεξάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας και οι κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παρουσιαστούν σε φόρουμ που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων Σλοβενίας (ZSSS) διοργανώνει εκδήλωση μπροστά από το κτίριο της Σλοβενικής Βουλής για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ανεργία έχει γίνει επιχειρηματικό μοντέλο εκβιασμού για τον περιορισμό των προτύπων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ZSSS Γκόραν Λούκιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο άνεργος συχνά είναι αντιμέτωπος με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και με διακρίσεις, κάτι που καθιστά προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.