Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά μια πιθανή καταχρηστική χρηματοδότηση με χρήματα της ΕΕ, μετά από τη χορήγηση πέρυσι στην Ιταλία 720 χιλιάδων ευρώ που προέρχονταν από χρήματα της ΕΕ για μια συναυλία στην οποία μετείχε ο βρετανός στάρ της μουσικής Ελτον Τζον.

"Ερευνούμε και ζητάμε από τις περιφερειακές ιταλικές αρχές να μας ενημερώσουν γιατί και πώς δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα", ανέφερε σήμερα ο Τον Βαν Λίεροπ, ένας από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα χρήματα αποτελούσαν μέρος ενός ποσού 2,25 εκατομμυρίων ευρώ από περιφερειακούς πόρους που δόθηκαν στην Καμπανία (περιοχή της Νάπολης) για ένα πολιτιστικό σχέδιο και μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό εάν ο βρετανός τραγουδιστής πήρε μέρος των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτρέπεται στις περιφερειακές αρχές να δίνουν απ' ευθείας χρήματα της ΕΕ εάν το ύψος του ποσού δεν υπερβαίνει τα 50 χιλιάδες ευρώ.

"Μπορούν να το κάνουν μέχρι αυτό το όριο χρημάτων", υπογράμμισε ο κ. Λίεροπ και επισήμανε ότι εάν τα χρήματα που απαιτούνται για τα διάφορα προγράμματα, είναι περισσότερα του ορίου αυτού, μπορούν οι περιφερειακές αρχές να ζητήσουν επιπλέον καταβολή χρημάτων.

Σχετικά με την επίμαχη συναυλία, αυτή έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιεντιγκρότα στη Νάπολη το Σεπτέμβριο του 2009 και το θέμα ανέκυψε μετά από σχετικό αίτημα του ιταλού ευρωβουλευτή μέλους της Λέγκας του Βορρά, Μάριο Μποργκέζιο, που κατάγγειλε "αισχρή" χρήση χρημάτων της ΕΕ στη συναυλία αυτή.