Φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και οργανισμοί, συνέτειναν στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο κ. Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσει σε ποινική δίωξη ατόμων, χωρίς να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των ποινικών ερευνών.

Επίσης, αποκάλυψε ότι υπάρχουν στοιχεία για τη διαδρομή χρημάτων από εταιρεία προς κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν μπορούν να επιστραφούν τα «μπόνους» που έλαβαν οι τραπεζίτες, απάντησε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι καθόλου απλό.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγλέας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες και στοιχεία, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση, για να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο λόγος διοχέτευσης των χρημάτων. Ακόμη, επισήμανε ότι ερευνώνται πράξεις και παραλήψεις, από το 2006 έως το 2013, που έγιναν στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες συνιστούν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Τέλος, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η ολοκλήρωση των ερευνών δεν αναμένεται σύντομα και διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι έρευνες των ποινικών ανακριτών θα συνεχιστούν με μεγάλη σπουδή.