Το Πεκίνο απέρριψε την Τρίτη την έκκληση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να απελευθερώσει τον νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, υποστηρίζοντας πως μόνον οι ίδιοι οι Κινέζοι μπορούν να αποφασίζουν για την πολιτική τους στο θέμα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Θέλω να υποδείξω ότι μόνον οι 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κίνα», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σκεφτούν καλά τη σημασία των διμερών σχέσεων με την Κίνα», πρόσθεσε ο κ. Χονγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κ. Κέρι είχε ζητήσει τη Δευτέρα από το Πεκίνο να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια.

Την παραμονή των τελετών απονομής των Νόμπελ, μεταξύ των οποίων εκείνου της Ειρήνης στο Όσλο, ο κ. Κέρι άσκησε επίσης πίεση στις κινεζικές αρχές να βάλουν τέλος στον κατ' οίκον περιορισμό της συζύγου του διαφωνούντα, Λιού Σιά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ανησυχεί για την καταπίεση που ασκείται σε άλλους διανοουμένους.