Η αποχώρηση δεύτερου, κατά σειρά, βουλευτή του GERB από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε λιγότερο από μία βδομάδα έγινε αφορμή οι Βούλγαροι αναλυτές να αναρωτιούνται για ενδεχόμενη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διάσπαση άρχισε, ουσιαστικά, με την πρόσφατη ίδρυση νέας παράταξης, με το όνομα “Bulgaria for Alternative to Fear, Totalitarianism, and Apathy (Βουλγαρία για Εναλλακτική στο Φόβο, στον Ολοκληρωτισμό και στην Απάθεια) από δυσαρεστημένους από την ηγεσία του GERB πρώην βουλευτές και υπουργούς του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντας κόμματος.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TV7 με αφορμή την αποχώρησή του από την ομάδα του GERB πριν από επτά μέρες, ο βουλευτής Γκεόργκι Μάρκοφ κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος Μπόικο Μπορίσοφ και τον αντιπρόεδρο Τσβετάν Τσβετάνοφ «να στηρίξουν κοινωνικά ιδρύματα, αντί να αγοράζουν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα με τα λεφτά της δημόσιας επιχορήγησης του GERB», όπως είπε.

Κατήγγειλε επίσης την ηγεσία τους κόμματος, ότι «κουμαντάρει τους βουλευτές σαν κατοικίδια ζώα».

«Σου λένε πότε να μπεις, σου λένε πότε να βγεις… (στη νέα Βουλή, από τις συνεδριάσεις της οποίας η ομάδα του GERB απουσίαζε περίπου δύο μήνες, με αίτημα νέες πρόωρες εκλογές). Σου λένε τι να ψηφίσεις, τι να μην ψηφίσεις, τι να κάνεις, τι να μην κάνεις. Αυτό δεν είναι σωστό» πρόσθεσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

«Η σταθερότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης» δήλωσε στα ΜΜΕ ο αντιπρόεδρός του Ντιμίταρ Γκλάφτσεφ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) Αντόν Κούτεφ τόνισε από την πλευρά του, ότι το ΒΣΚ δεν έχει καμία σχέση με τις διασπαστικές τάσεις στο GERB