Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη, όμως οι διπλωμάτες δεν αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για την έναρξη του παγώματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν σημειωθεί πρόοδοι και αναμένεται να συνεχιστούν για τρίτη ημέρα, αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ.
«Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο», διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που εκπροσωπεί την Ομάδα 5+1 στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μαν διευκρίνισε ότι δεν είναι πιθανό η συνάντηση αυτή να καταλήξει στην ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα ξεκινήσει το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου.

Και ο ιρανός πρεσβευτής στην Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρεζά Νατζαφί σημείωσε από την πλευρά του ότι σημειώνονται πρόοδοι στις συναντήσεις.

Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προέτρεψε τους αμερικανούς γερουσιαστές να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειες να συναφθεί μια οριστική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα έρθουμε σε εσάς αν αποτύχει (η προσωρινή συμφωνία) και θα σας ζητήσουμε να επιβάλετε επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε ο Κέρι μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να πείσουν τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να τηρήσουν τη συμφωνία, αν το Κογκρέσο επιβάλει νέες κυρώσεις, ενώ χαρακτήρισε τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις με το Ιράν «μια πολύ ευαίσθητη διπλωματική στιγμή».

Ο Κέρι επεσήμανε επίσης ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών κυρώσεων και θα δώσουν στο Ιράν μια αφορμή για να υπαναχωρήσει από την προσωρινή συμφωνία.