Ψήφο εμπιστοσύνης για μια νέα αρχή, για να γίνει σαφές ότι υπάρχει μια τομή ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου το μεσημέρι θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Ο κ. Λέτα υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο περιορισμένη αλλά συγχρόνως πιο συμπαγής.

«Πρέπει να ταχθούμε με όσους αγαπούν την Ευρώπη, έστω και αν γνωρίζουμε τα όρια της, διότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξαναβιθυστούμε στον Μεσαίωνα» τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Η νέα «επαλήθευση» της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία μετά την αποχώρηση από την πλειοψηφία, της «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στη Βουλή η κυβέρνηση χαίρει ευρείας πλειοψηφίας, ενώ στην γερουσία μπορεί να στηριχθεί σε 171 ψήφους σε σύνολο 315.

Την ώρα που στο κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας συνεχίζεται η διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών κατά της οικονομικής πολιτικής λιτότητας, με τη στήριξη βιοτεχνών, εμπόρων και φοιτητών.

Μέρος των διαδηλωτών έχει προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η κινητοποίηση θα πάρει νέες, θεαματικές μορφές. Απευθυνόμενους προς τους οδηγούς φορτηγών και στους υποστηρικτές τους, ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, κάλεσε τους αστυνομικούς που θέλησαν να φανούν αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές «να σταματήσουν να προστατεύουν τους ιταλούς πολιτικούς, διότι ευθύνονται για την σημερινή κατάντια της χώρας».

Ο κ. Λέτα επέκρινε την όλη στάση και τις δηλώσεις του κ. Γκρίλο, τονίζοντας ότι «όσοι ζητούν από τις δυνάμεις ασφαλείας να ακολουθήσουν την οδό της ανυπακοής, πρέπει να ξέρουν ότι στους δημοκρατικούς θεσμούς πρέπει να δείχνουμε, πάντα, τον απαιτούμενο σεβασμό».